Osprey Farm & Studio: Med en idé om minsta möjliga avtryck

Foto: Hans E Andersson

På ängarna utanför Strängnäs vid Mälaren växer Osprey Farm fram. Doften av trä och försommar slår oss och mötet med arkitekten Johnny Anderssons, ena halvan av Jordens arkitekter och hans fru Inas Osprey Farm & Studio börjar bra.

OspreyFarm1.jpgFoto: Hans E Andersson

Platsen var kärlek direkt för Johnny och Ina, och skulle bli början på ett nytt liv:

 – Vårt första möte med platsen var en öronbedövande tystnad med enbart ljud från ett fiskgjusepar som höll på att bygga ett gigantiskt bo högt upp i ett fallfärdigt träd på tomten. Vi slog upp vårt tält på tomten och påbörjade vår utforskning av platsen. Fåglarna som byggde sitt näste inspirerade oss, och vi döpte hela projektet till Osprey, fiskgjuse på engelska, som även är Sörmlands landskapsfågel, säger Johnny Andersson.

OspreyFarm2.jpgFoto: Hans E Andersson

Vi besöker växthuset och slås av ”rätt material på rätt plats”. Byggt huvudsakligen i trä skapar de olika materialmötena det perfekta klimatet för plantor och växter. Att Ina och Johnny vill inspirera till att våga bygga i trä, och odla med minsta möjliga avtryck råder det ingen tvekan om. Här finns allt, från planta till bord.

Läs artikeln om bostadshuset här i tidningen trä!

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration