Fängslande och föränderligt familjehus

Hus för Julia & Björn i Egg, Österrike av Innauer-Matt Architekten

I en dal i Österrike står en villa med modernt trätänk. Den iögonfallande rutnätsmönstrade fasaden förändras beroende på var betraktaren står.

EN DISKRET, MEN ändå nobel villa. Så beskriver den österrikiske arkitekten Sven Matt stolt sin skapelse på en sluttning i byn Egg, i den österrikiska Bregenzerwaldregionen. Hans »Haus für Julia und Björn« är en två­våningsvilla i lokal byggnadsstil, med intressanta detaljer såväl exteriört som interiört.

– Husets utseende är traditionellt med en modern touch. Fönstren är större och fasaden mer spännande, men annars ser huset ut som ett typiskt Bregenzerwaldhus.

Familjens val av plats för sin boning är natur­skönt och kuperat. Huset ligger mellan en stor lind och ett knubbigt valnötsträd med utsikt över en dal som skiftar i femtio nyanser av grönt. Här bor en barnfamilj som önskade sig ett luftigt hus där de kunde umgås med familj och vänner.

Innan bygget, som stod klart 2013, hade den österrikiska arkitektbyrån Innauer-Matt Architekten en nästan två år lång dialog om design och lösningar med kunden.

– Platsen som huset skulle stå på var komplicerad att bygga på eftersom det är en brant sluttning, säger Sven Matt.

Sluttningsproblemet löste arkitekten genom att lägga huvudentrén på övervåningen och konstruera en trappa som leder ner till den öppna ytan på nedervåningen. Nedre delen av huset är inbyggd i sluttningen. Inbyggda i själva huskroppen finns också två skyddade uteplatser med vidunderlig utsikt över dalen.

HUSETS RUTNÄTSMÖNSTRADE FASAD är gjord av träribbor i tre lager med takmembranet Stamisol som en vind- och regnbarriär.  

– Utseendet på fasaden förändras beroende på var du står. Ju mer rakt framifrån du betraktar huset, desto mer transparent ser det ut att vara, säger Sven Matt.

Den yttre fasaden består av grovt sågad vitgran. Granen dominerar även interiören, där alla golv och möbler är tillverkade i samma material. Det var ett självklart val för såväl arkitekten som för kunden. Vitgranen kommer från den närliggande skogen, som husägarna äger. Dessutom har de lokala hantverkarna lång erfarenhet av och stor kunskap om materialet.

– Granen ligger rätt i pris, har hög kvalitet och finns här lokalt. Den är också smidig att arbeta med och har ett intressant utseende. Nackdelen är att träet är ganska mjukt och kan skadas lätt. Å andra sidan ger det en snygg patina, säger Sven Matt.

Stommen till den övre delen är prefabricerad i trä med isolering samt inre och yttre paneler. Fasaden och inredningen tillverkades på plats och Sven Matt säger att han ville skapa kontrast mellan bottenvåningen med sina luftiga sällskapsytor och övervåningens mer privata utrymmen. Det gjorde han genom att låta övervåningens stomme vara i trä och nedervåningen i betong. Stommen bildar grunden i den öppna planlösningen som sträcker sig genom hela byggnaden. En mellanvägg med en inbyggd eldstad separerar matplatsen från vardagsrummet. Värmen från elden fungerar både som vattenuppvärmare och som värmekälla till hela huset.

Ovanvåningen, som hyser familjens privata utrymmen, ligger på rad med familjens stora sovrum i den bortre änden av korridoren, följt av tre små rum som leder fram till garaget.

– Eftersom vi bara jobbar med ett enda material, bidrar det till en känsla av att de små utrymmena är större än de egentligen ser ut på planlösningen, säger Sven Matt.

FÖR HONOM SOM ARKITEKT var det viktigt att alla hantverkare och underentreprenörer var delaktiga i hela design- och byggprocessen.

– Tack vare deras kunskap kunde vi skapa detaljer av högsta kvalitet och slutföra konstruktionsprocessen mycket snabbt, i motsats till designfasen, säger Sven Matt.

TEXT: Caroline Engvall

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor.