Dagis på sluttande plan

Förskolan Hakusui i Chiba, Japan av Yamazaki Kentaro

BARNEN PÅ HAKUSUI Nursery school i Chiba, Japan, deppar knappast när det regnar. I stället kan de glädjas åt att vattenreservoaren till dagisets eget vattenfall fylls på. Sedan är det bara att leda vattnet utför takkanten ner i en damm, perfekt att plaska runt i med stövlarna på. Vattenfallet kyler dessutom plåttaket under heta dagar.

När Yamazaki Kentaro Design Workshop fick i uppdrag att rita en förskola på den 100 kvadratmeter stora, starkt sluttande tomten ville de ta in naturen i huset. Resultatet blev en terrassbyggnad med öppna ytor där träet dominerar. De många vinklade bjälkarna av furu ger interiören en karaktär av skogslandskap samtidigt som de skapar naturliga avskärmningar och ger goda förutsättningar att dela in utrymmet för olika aktiviteter, trots de öppna ytorna.«

Läs mer på ykdw.org

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor.