Tvåhundraårig lada fick nytt liv bakom fasaden

Alpine Barn apartment i Bohinj, Slovenien av Ofis

På insidan en modern bostad för en ung familj – på utsidan en tvåhundraårig lada. Det slovenska arkitektkontoret Ofis visar vägen till ett mer hållbart byggande.

BOHINJ LIGGER BARA en timmes bilväg från Sloveniens huvudstad Ljubljana. De vackra omgivningarna och det bekväma avståndet till staden har lett till att en skid- och semesterort vuxit upp runt den gamla bergsbyn. Det gör att många av de traditionella husen får ge plats för moderna skrytbyggen utan relation till sin omgivning.

– Man saknar respekt för den arkitektur som uppstått på platsen, det gäller inte minst bland de bofasta, säger Rok Oman, en av arkitektkontoret Ofis två grundare.

Framför allt är det lador och andra enklare ekonomibyggnader som jämnas med marken, berättar Rok Oman. När hans arkitektkontor fick i uppdrag att rita ett semesterboende åt en kollega bestämde de sig för att pröva ett alternativt förhållningssätt till den lokala byggnadstraditionen – att bygga ett modernt hus inuti en tvåhundra år gammal lada.

– Vi ville visa att man kan behålla den här sortens byggnad precis som den är, samtidigt som vi la till ett andra lager av trä för att anpassa ladan till bostad.

LADAN KOM DE ÖVER genom lokala kontakter. Den var sedan länge övergiven, ett ruckel där svalorna flög fritt tvärs genom brädspringorna. Men den bärande strukturen, uppbyggd av massiva granbjälkar, var fortfarande i gott skick. Den är fortfarande fullt synlig i den färdiga semesterbostaden trots att insidan av ladan i dag kan betraktas som ett nytt hus – inuti den gamla byggnadskroppen. Innanför den ursprungliga träfasaden monterades en fuktspärr och en regelstruktur som fyllts med isoleringsmaterial, vanlig mineralull. Därefter lämnades en fem centimeters luftspalt för el och andra installationer samt en lättare regelstruktur för innerbeklädnaden – som består av enkel, vitbetsad granspont. Resultatet: en byggnad som är gammal på utsidan och ny på insidan.

– Allt vi lagt till är en två meter smal del med bastu, badrum och kök i den östra delen.

Också möblerna är specialdesignade och -tillverkade för huset, även de av gran. De är sammanfogade med en enkel halvt i halvt-metod, inte helt olik traditionella timmerknutar, och även här finns en anknytning till den lokala byggnadstraditionen.

De flesta lador i trakten har använts på samma sätt: på övervåningen förvarade man hö och undervåningen användes för fordon och djur. I just den här ladan kördes fordonen upp via en stensatt ramp. Den finns kvar och används fortfarande för att nå husets huvudentré. Intill huvudentrén finns en glasad vägg – ett av få yttre ingrepp i ladans utseende. Framför glasväggen byggdes en altan tillverkad av de bortrivna fasadbrädorna, som alltså fått nytt liv i horisontellt läge i stället för vertikalt.

Arkitekterna ville inte såga upp fönsterhål i de gamla, ärrade brädorna.

– Då skulle det nya bli alldeles för tydligt. Samtidigt ville vi ha in ljus från utsidan.

I stället valde de att göra täta rader av titthål i fasaden med hjälp av en vanlig hålsåg. Hålens diameter varierar med bredden på brädorna, och innanför dem sitter isolerglas.

– Till och med de bortsågade trärundlarna finns kvar, kundens barn gillar att leka med dem, berättar Rok Oman.

BYGGET GICK FORT – hela processen fram till inflyttning gick på bara sex månader. Kostnaden blev omkring en miljon kronor inklusive installation av el, vatten och avlopp.

– Mycket billigare än vad ett nytt hus skulle ha kostat, säger Rok Oman.

– Samtidigt har vi visat lokalbefolkningen och alla som investerar i fastigheter att man kan ta hand om gamla byggnader och ändå göra intressanta saker.

Text Mårten Janson

Läs de senaste artiklarna