Trä gav mer utrymme för studenter

ARTIKEL Genom Michael Kirby-byggnaden har Macquarieuniversitetet i Sydney fått en signaturbyggnad som pekar ut riktningen för framtiden. En tidigare stram och avskärmad betongbyggnad har förvandlats till en ljus och välkomnande plats, dominerad av varmt och väldoftande trä.

Ståtliga träd och pampiga byggnader kantar den nästan en kilometer långa Wally’s Walk, uppkallad efter arkitekten Walter V Abraham som formgivit Macquarieuniversitetets campus i Sydney.

Ungefär halvvägs in längs esplanaden, mitt i universitetsområdet, låg förr en tillsluten administrationsbyggnad i betong, uppförd i mitten av 1980-talet. Få noterade att den fanns, och för de flesta var det också okänt att den även innehöll ett litet allmänt torg, som knappt någon därför använde sig av.

I dag tronar Michael Kirby-byggnaden på platsen. Denna resliga och transparenta 8 500 kvadratmeter stora byggnad i mestadels massivt trä och glas har fått sitt namn efter den juridiska fakultetens förste kansler emeritus, som också var ledamot i Australiens högsta domstol.

Det har blivit ett stort lyft, både för platsen och för de verksamheter som har kunnat flytta in. Sedan våren 2024 är byggnaden hem för den juridiska fakulteten och den filosofiska institutionen och erbjuder också allmänna utrymmen för universitetet i stort.

– Byggnaden har en nyckelplacering inom universitetsområdet, men historiskt har den varit introvert och ogästvänlig. Vi ville skapa ett hus som skulle öppna platsen för universitetets alla studenter och medarbetare, säger arkitekten Kevin Lloyd från den ansvariga arkitektfirman Hassell.

Limträ i pelar-balkstomme

Michael Kirby-byggnaden har inte helt ersatt den forna byggnaden. Snarare har gammalt och nytt införlivats med varandra. Den nya pelar-balkstommen av limträ vilar på delar av den tidigare betongkonstruktionen, som utgör byggnadens bottenplan, där bland annat två befintliga föreläsningssalar har bevarats. Inom betongstrukturen ryms även ett antal nybyggda mindre lektionsrum.

Det tidigare gömda torget har omvandlats till byggnadens hjärta: ett inbyggt atrium, vilket alla utrymmen är byggda kring och har kopplingar till. Samtliga rum på de övre planen har stora glasväggar ut mot de allmänna utrymmena, vilket bidrar till känslan av rymd och gemenskap.

En amfiteater, med små trappor längs sidorna, leder upp från bottenplan till nästa våning, där träkonstruktionen på allvar tar sin början. Härifrån leder en spiraltrappa vidare upp till de övre planen, alltjämt av trä. På motsatt sida går det också att ta sig upp genom byggnaden via inglasade hissar.

Samtliga övre plan har externa loftgångar med full vy över atriet samt sittplatser där studenter och personal kan mötas eller sitta och arbeta på egen hand. Dessa delar är tillgängliga för hela universitetet, inte bara för de verksamheter som finns i huset.

Ansiktslyft för exteriören

Även byggnadens exteriör har fått ett helt nytt uttryck. Den forna betongfasaden gjorde byggnaden instängd och avskärmad. Den nuvarande glasfasaden ger god sikt både inifrån och ut och tvärtom.

Om du befinner dig i atriet kan du se rakt igenom byggnaden från ena sidan till den andra och vidare ut mot landskapet, och om du rör dig i byggnaden kan du se vad andra personer gör oavsett var du är.

Enligt Kevin Lloyd har sammankoppling, transparens, flexibilitet och anpassningsbarhet varit viktiga ledord i utformningen. Utrymmena ska vara enkla att anpassa om behoven förändras.

– Vi ville göra byggnaden mer öppen och även knyta juristutbildningen närmare det övriga universitetet. Fakulteten låg ursprungligen undangömd bortom Wally’s Walk i en murad byggnad med små fönster, vilket varken främjade skolan eller samspelet med studenterna. Vi såg en möjlighet att omvandla den helt och förse dem med en byggnad som var transparent och starkt kopplad till resten av campus, säger han och tillägger:

– Därför har byggnaden inte bara en ingång, utan fyra. En i varje hörn. Oavsett vilket håll du kommer från kan du enkelt ta dig in i byggnaden.

Huvudentrén sticker ut genom sin cylindriska överbyggnad som rymmer en rättssal för övningsrättegångar, där studenterna kan finslipa sina färdigheter i domstolen och även tävla i detsamma mot andra universitet. Utformningen utmanar medvetet konventionerna, framför allt genom de stora fönster som låter solljuset flöda in i lokalen.

– Traditionellt sett är rättssalar väldigt isolerade och solida utan särskilt mycket naturligt ljus. Vi blev intresserade av att ompröva vad en rättssal kan vara och göra den mer transparent och synlig. När du befinner dig i salen har du en fantastisk utsikt över det omgivande landskapet, säger Kevin Lloyd.

Han betonar att miljön i Michael Kirby-byggnaden är utformad för att gagna fritt utbyte av idéer, samarbete och kreativitet, precis det som universitetet eftersträvar. Här bedrivs ju både undervisning och forskning på hög nivå.

– Att skapa en visuell anknytning både med människorna som befinner sig i byggnaden och världen utanför är något som vi har känt väldigt starkt för. Det ger en känsla av samhörighet.

Bygga uppåt med hjälp av trä

Träkonstruktionen hänger intimt samman med en av projektets största utmaningar: att det går en tunnelbana rakt under huset. Universitetet ville maximera byggnadens volym. Samtidigt gick det inte att tillföra ytterligare belastning ovanpå tågtunneln, men med trä som huvudsakligt byggmaterial gick det att skapa en extra våning.

– Vi upptäckte att om vi skalade av två våningar av den befintliga betongstrukturen kunde vi i stället tillföra tre våningar av trä på grund av viktskillnaden mellan de två materialen, säger Kevin Lloyd.

Men det fanns fler skäl bakom materialvalet, däribland hållbarhetsperspektivet och att universitetet ganska nyligen hade uppfört två andra byggnader av trä i närheten. Att trä binder koldioxid är en viktig miljöaspekt, och det fanns en vilja att bygga modernt och framåtblickande.

– Våra samtal med universitetet handlade både om att maximera möjligheterna på platsen och om att byggnader av trä hade blivit en del av campusområdets nya identitet, säger Kevin Lloyd.

Byggelementen har i huvudsak prefabricerats av Rubner respektive KLH i Italien för att sedan monteras ihop på plats. Det har krävt en hög grad av precision, inte minst för att anpassa den nya träkonstruktionen till den befintliga betongen i byggnadens nedre delar.

Olika träslag i byggnaden

Huvudstrukturen består av en pelar-balkkonstruktion av limträ samt bjälklag av KL-träelement, i båda fallen av europeisk gran. Konstruktionen är rejäl med pelare i dimensionen 480 x 480 millimeter och balkar som likaledes är 480 millimeter breda och varierar mellan 520 och 1 050 millimeter i höjd. Golven är av lönn, och på väl valda ställen, exempelvis till ramarna kring glaspartierna, har björk använts.

Alla invändiga mellanväggar är gjorda av lokalväxt tall och har utvecklats tillsammans med en lokal leverantör. Blackbutt (Eucalyptus pilularis), ett stort australiskt lövträ , har använts för att accentuera trösklar och golvlister, eftersom träslaget ger en mörkare och rikare kulör. Enligt Kevin Lloyd har alla träslag noggrant valts ut för att fungera som en helhet.

– Varje gång vi tar med oss besökare till byggnaden blir de förvånade över virkets kvalitet och de taktila egenskaperna. Många blir också imponerade av hur ljuset och skuggorna rör sig över pelarna och balkarna. Det uppstår många underbara ögonblick. Det handlar också om doften, som jag själv inte riktigt hade tänkt på tidigare. Det är verkligen något utöver det vanliga, säger han och fortsätter:

Trä påverkar människors beteenden

– Dessutom är det intressant hur träkonstruktionen påverkar människors beteende. De blir betydligt lugnare och talar mer rofyllt med varandra.

Enligt honom har Hassell på allvar fått upp ögonen för fördelarna med träbyggnader och tänker fortsätta på detta spår framöver.

– Vi ser fram emot att fortsätta utveckla vårt arbete ur den aspekten och tar med oss det vi har lärt oss under arbetet med den här byggnaden till framtida projekt.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration