Inflyttat i Skogsvillan: ”Man känner direkt doften av trä”

INTERVJU Hur gör man när man vill få tag på ett schysst boende som inte är alldeles för dyrt? När det var dags för Rasmus Larsson att flytta hemifrån löste han det på sitt sätt: han byggde sig ett hus. Att sedan den erkände inredningsarkitekten Jonas Bohlin åtog sig att rita huset och att TV:serien Grand Design valde att följa projektet, blev en bonus.

Nu står det där på plats, som ett långt silvergrått spjut uppe på höjden med tallkronor som smeker ytterväggarna när det blåser. Huset, som föddes som en idé hemma i pojkrummet, är byggt helt i trä, fem meter brett, mer än 20 meter långt och Rasmus Larsson har slagit in de allra flesta av de tiotusentals spikarna på egen hand.

– Jag har alltid tyckt om att göra saker med händerna, gillar att bygga i trä och jag ville visa vad man kan göra med arkitektur. Och ja, jag är kanske lite kräsen av mig och nu kunde jag bygga ett hus precis som jag ville ha det, säger han med ett leende.

Som son till en snickare har det alltid funnits möjlighet att hjälpa till och lära sig hantverket, och yrkesvalet var självklart. Idag arbetar Rasmus Larsson sida vid sida med sin pappa i familjeföretaget, och det också så som Jonas Bohlin – designikon, tidigare professor på Konstfack och grundare av Beckmans designavdelning – råkade bli involverad.

– Vi träffade Jonas Bohlin i samband med ett projekt och jag frågade om han ville rita ett hus på tomten som jag precis hade köpt. Jag hade nog tänkt bygga ett mer vanligt hus, men när han blev intresserad fick han fria händer, och han tog sedan in arkitekt Hans Murman i projektet.

Tomten, som ligger granne med ett naturreservat i en kranskommun till Stockholm, bestod av en kulle och tallskog. Att bevara så många träd som möjligt blev snabbt ett viktigt mål. Platsen fick styra husets form, som blev långt och ganska smalt för att smälta in.

– Jag köpte ju en skogstomt och då vill jag ju bo på en skogstomt även när huset står klart, säger Rasmus Larsson.

Att han inte ville avverka innebar en alldeles speciell utmaning under byggprocessen:

– Vi monterade huset med hjälp av en helikopter som lyfte alla delar på plats för att slippa frakta sakerna med lastbil. Det blev 52 helikopterlyft och jag visste ju in i det sista inte riktigt om det skulle fungera. Men det gjorde det.

Mycket av virket kommer från ett mindre sågverk utanför Gävle. För att Skogsvilla, som projektet kom att heta, skulle byggas i trä var en självklarhet.

– Det är det jag kan och som jag håller på med. Det är ett härligt material att hålla på med, och känns fräscht på något sätt. På taket använde jag kärnvirke av furu och det var en fin känsla att få jobba med bra produkter av bra kvalitet. I princip vet jag nästan exakt i vilka skogar som det mesta av mina träd har vuxit.

imagef92ua.png

Det tog totalt ett och ett halvt år att bygga huset, och det var lite längre tid än vad Rasmus Larsson hade räknat med.

– Om jag hade jobbat på det varje dag efter mitt vanliga jobb hade det säkert gått snabbare, men då hade jag nog gått in i väggen på kuppen. Det fick ta lite tid och vi kunde flytta in i oktober. Nu ska vi fixa trappor, bygga en bastu och förråd. I framtiden ska det bli ett garage också.

Ja, för det blev alltså två personer som flyttade in i huset när det väl var dags:

– Jag träffade min tjej under tiden också. Det var ju tur att hon också tyckte att det var kul att bygga, säger Rasmus Larsson med ett leende.

Det var en speciell upplevelse att sova första natten i sin nya bostad:

– Det var jättekonstigt! Det kändes som om vi bodde på hotell och allt var lite overkligt. Men det är en jättehärlig atmosfär i huset, och när man öppnar dörren och kliver in känner man direkt doften av trä, säger Rasmus Larsson och berättar om hur visionerna faktiskt visade sig stämma med verkligheten:

– Jonas visade mig ritningen och förklarade hur ljuset skulle falla in i rummet. Det blev precis som han hade tänkt, och det är ett väldigt fint ljus i huset. Det hade jag inte riktigt kunnat föreställa mig.

imageni2qg.png