Lysande utsikter

UFOgel i Nussburg, Österrike av Peter Jungmann

I DE ÖSTERRIKISKA Alperna, inte långt från Wien, står en kolossal träfågel och spanar ut över bergen. Eller är det ett UFO? Arkitekt Peter Jungmann gav sitt märkliga hus namnet UFOgel – något som anspelar på blandningen av en fågel och något utomjordiskt. Den stora träkonstruktionen, nästan uteslutande byggd i lärk, vilar på stora ben av stål och svävar på så sätt i luften. Även invändigt består byggnaden av lärkpaneler som ger en varm och ljus känsla. Valet av material kom naturligt då det finns en lång tradition av att bygga med just lärk i området.

Arkitekten gillade också det faktum att husets träexteriör kommer att gråna naturligt med tiden och på så sätt smälta ihop med naturen, på samma vis som de intilliggande bondgårdarna gjort. Husets udda design är ingen slump utan ett resultat av stor kunskap om områdets klimat. Byggnaden är konstruerad för att klara kalla vintrar och hårda stormar.

Med sina åtta bäddar är UFOgel något helt unikt – en öppen och inbjudande plats för en festlig familjesammankomst eller en helt privat tillflyktsort. Omsluten av dess kropp kan man njuta av husets alla bekvämligheter, spana på de snöklädda bergstopparna genom husets stora panoramafönster – och få känslan av att vara ett med naturen. Huset kan hyras via urlaubsarchite

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration