Kapell för all tro

Livereds kapell i Kållered, Sverige av Malmström Edström

ÄR SVENSKA KYRKAN i Mölndal behövde ett nytt kapell till begravningsplatsen i Kållered föll valet på svensk furu. Egentligen är det fel att kalla byggnaden kapell, det rör sig snarare om en ceremoni­byggnad, öppen för alla trosinriktningar. Den som tittar noga hittar en pil i mörkt trä, elegant infälld i stavparketten. Pilen pekar i riktning mot Mecka.

Arkitekterna Björn Edström och Christer Malmström hämtade inspiration till detta universal-ritual-centrum från bland annat Skogskyrkogården i södra Stockholm. Byggnaden får sin prägel av den asym­metriska, tornliknande huskroppen med rundade hörn. Här inne finns själva kapellet.

Kapellet ligger i en skog med öppna berghällar här och var. Vartefter trävirket grånar kommer det att smälta in allt mer i sin omgivning. Livereds kapell, som det numera heter, belönades med Mölndals kommuns arkitekturpris i år.

Läs mer om malmstromedstrom.se

 

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.