Veckad villa

Wrap house i Matsuyama, Japan av Apollo Architects

WRAP HOUSE STICKER ut där det ligger i ett tätt villaområde på toppen av ett berg i staden Matsuyama, södra Japan. Villan är ritad av det Tokyobaserade kontoret Apollo Architects och har en fasad som präglas av naken betong i kombination med jättetuja och galvaniserad stålplåt. Framför­allt är det takkonstruktionen som ger huset sin karaktär.

Diagonalt ställda reglar skapar ett zig-zagmönster som för tankarna till veckad kartong. Materialet är byggplywood samt spf – en förkortning av de engelska orden för douglasgran (spruce), furu (pine) och vanlig gran (fir).

Träkonstruktionen bär upp ett innertak med synlig plywood. De snedställda reglarna fördelar takets tyngd över stora ytor och ger en takkonstruktion som är så stark att det, trots relativt nätta dimensioner, inte krävs några diagonala strävor. En rejäl glasruta exponerar reglarnas mönster för förbipasserande.

Läs mer på kurosakisatoshi.com

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.