Monolit med utsikt

Saint-Ange i Grenoble, Frankrike av Studio Odile Decq

MONOLITARKITEKTUR – SÅ kallar den franska arkitekten Odile Decq paviljongen i parken intill slottet Tour Saint-Ange i Grenoble. Varje år bjuds en konstnär in att tillbringa en tid här. Paviljongen sticker av mot den omgivande, traditionella bebyggelsen och ger arbetsro och avskildhet.

Regelstommen är klädd med utvändiga stående panelbrädor av gran, som strukits med asfalt. I mörkret, med alla fönsterluckor stängda, förvandlas huskroppen till en dunkel, oregelbunden gestalt som gör skäl för arkitektens egenuppfunna begrepp. KL-trä används i bjälklag och vissa väggar. På insidan är panelbrädorna omålade och kombineras på några platser med OSB-skivor. Tornet som sticker upp ovanför trädtopparna optimerar utsikten mot dalen nedanför samtidigt som de olikformade fönsteröppningarna ger ett varierat ljusinsläpp.

Läs mer på odiledecq.com

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.