Inneskog ska skydda barn

Home For All i Soma, Japan av Toyo Ito & Klein Dytham

Vad gör man när barnen inte längre kan leka ute som förr? Den smärtsamma frågeställningen drabbade det japanska samhället Soma efter tsunamin och den efterföljande kärnkraftshärdsmältan för fem år sedan. Denna lokal för lek och sammankomster är ett sätt att besvara frågan. Bakom huset står arkitekt-kontoren Toyo Ito och Klein Dytham och organisationen Home for all, som arbetar för att bygga upp de sargade samhällena igen. 

Innertaket av plankor – uppburet av tre trädformade pelare kompletta med ugglor, ekorrar och andra djur i grenverket – ska ge barnen en känsla av att leka i en skogsglänta. Taket är uppbyggt av nio lager plankor av furu, lagda korsvis över en kupolformad mall. Plankorna går över hela takets radie – de längsta är 20 meter långa. Det ger en stark och lätt takkupol som dessutom påminner om en traditionell japansk stråhatt. Trädpelarna är tillverkade av kl-trä. Även väggarna är byggda i trä, om än med mer konventionell regelteknik.«

w| klein-dytham.com

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.