Lokal prägel på nya toppstugan

Toppstuga i Unterwasser, Schweiz av Herzog & de Meuron

unterwasser, Schweiz Toppen av berget Chäserrugg i de schweiziska alperna ligger på drygt 2 000 meters höjd. Den tidigare topprestaurangen var inrymd i ett enkelt skjul som varit bostad åt de arbetare som byggde linbanan upp till bergets topp. I dag är skjulet rivet och ersatt av en byggnad signerad arkitekturgiganterna Herzog & de Meuron och ingenjörsfirman Pirmin Jung Ingenieure.

Förhoppningen är att den nya topprestaurangen ska öka tillströmningen till den spektakulära platsen, som tidigare lockat få besökare. Restaurangen är byggd helt i schweizisk alpgran från lokala skogar. Det segvuxna virket har limmats till massiva limträbalkar som under en sommar fogats samman av lokala hantverkare. 1 200 turer med linbanan krävdes för att transportera upp allt byggmaterial till platsen. Till och med det bortgrävda materialet från grundarbetet kom till nytta – som råmaterial till betongplattan. Den gamla stationen för linbanan integrerades med restaurangen genom en gemensam fasad.«

w| herzogdemeuron.com, pirminjung.ch

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.