Ihopflätad furu trollar bort stål

Xie Xie café i Hangzou, Kina av Kooo architects

Xie Xie café ligger i ena hörnet av West Lake Square, Hangzou, Kina. Den ursprungliga byggnaden präglades av en äldre stål- och glaskonstruktion. Uppdraget att ge caféet en mer välkomnande gestaltning gick till det japanska arkitektkontoret Kooo Architects som har kontor i bland annat Shanghai. Arkitekterna drog nytta av det ursprungliga takets stålbalkar som »trollades bort« via inklädnad med tunna furubrädor. Runt de ursprungliga balkarna satte arkitekterna in nya furubjälkar, sammanflätade på ett närmast makraméartat vis. Allting bärs upp av limträbalkar av furu som i sin tur vilar på pelare av samma material. Mellanrummen fylls ut med glasrutor som släpper ner generöst med ljus över de ljusa trämöblerna – också signerade caféets arkitekter – och de fikande gästerna.

I den andra änden kontrasterar en bar, tillverkad av osb-skivor och rostfritt stål, med takets komplexa struktur och naturliga träytor.

Läs mer på Kooo architects

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.