Periskop och utsiktstorn i ett

Periscope Tower i Seinäjoki, Finland av Oopeaa

Ett gigantiskt periskop ger vida vyer över en konstgjord sjö i Seinäjoki, Finland. Utifrån ser konstruktionen ut som ett ovanligt elegant utsiktstorn av lärkvirke. Men i tornets mitt finns en kärna av KL-trä som inrymmer två gigantiska speglar, ställda i vinkel mot varandra. Tack vare periskopet får betraktaren en upphöjd utsikt över sjöns yta, utan att behöva klättra längs den enkla trappstegen som ringlar sig runt tornets centrum – praktiskt för den som sitter i rullstol eller helt enkelt är trött i benen. Längs vägen till toppen erbjuder tornet varierade utblickar över sjön. 

Tornet är sammansatt av fyra separata prefabricerade element som monterats samman på plats: trappan, fasaden, periskopet i mitten och taket. Det är designat av det finländska arkitektkontoret Oopeaa, ett kontor som har ett särskilt intresse för design som tillför nya sammanhang till miljöer utanför städerna. Oopeaa tilldelades bland annat Finlandia-priset för Puukuokka – ett bostads-hus i KL-trä (se Trä! #1, 2016).

Läs mer på oopeaa.com

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.