Ny trappa tar besökarna med storm

Tornado i Tel Aviv, Israel av Oded Halaf

Med en blandning av neomodernism och lokal stil har arkitekt Oded Halaf skapat en 14 meter hög installation och trappa i lobbyn till skyskrapan Amot Atrium Tower. Trappan, döpt till Tornado, strävar efter att skapa en varm och organisk känsla i den stora lobbyn. Att gå i den ska inte vara en förflyttning från en våning till en annan utan en föränderlig upplevelse för varje steg i trappan.

Trappan består av två delar: en receptionsdisk som går över i en vid spiraltrappa möter en tornadoliknande volym i en utsiktsplattform. De bärande
delarna är en blandning av ett metallskelett och KL-trä av amerikanskt tulpanträ. Utsidan har sedan klätts med 9 000 meter CNC-frästa bågformade element av tulpanträ. Tulpanträ har egenskapen att det varierar tämligen kraftigt i nyans. Det avverkade virket sorterades i tolv olika nyanser och användes i olika delar av klädseln.

Det avancerade snickeriarbetet, från CNC-fräsning till installation, utfördes av hantverkaren Tomer Gelfand. Monteringen av alla de individuellt numrerade delarna tog arbetslaget fyra månader.

w| odedhalaf.com

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.