Ny trappa tar besökarna med storm

Tornado i Tel Aviv, Israel av Oded Halaf

Med en blandning av neomodernism och lokal stil har arkitekt Oded Halaf skapat en 14 meter hög installation och trappa i lobbyn till skyskrapan Amot Atrium Tower. Trappan, döpt till Tornado, strävar efter att skapa en varm och organisk känsla i den stora lobbyn. Att gå i den ska inte vara en förflyttning från en våning till en annan utan en föränderlig upplevelse för varje steg i trappan.

Trappan består av två delar: en receptionsdisk som går över i en vid spiraltrappa möter en tornadoliknande volym i en utsiktsplattform. De bärande
delarna är en blandning av ett metallskelett och KL-trä av amerikanskt tulpanträ. Utsidan har sedan klätts med 9 000 meter CNC-frästa bågformade element av tulpanträ. Tulpanträ har egenskapen att det varierar tämligen kraftigt i nyans. Det avverkade virket sorterades i tolv olika nyanser och användes i olika delar av klädseln.

Det avancerade snickeriarbetet, från CNC-fräsning till installation, utfördes av hantverkaren Tomer Gelfand. Monteringen av alla de individuellt numrerade delarna tog arbetslaget fyra månader.

w| odedhalaf.com

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration