Terrasserad stuga i naturlig harmoni

K.21 på Skardsøya, Norge av TYIN Tegnestue

I dagens urbana samhälle har hytten fått en allt viktigare betydelse i Norge. Närheten till naturen lockar och kontakten med de trakter där familjen ofta tidigare levt och livnärt sig skapar lugn. Strax sydväst om Trondheim i Norge ligger en nybyggd hytte. Stugan har ritats av TYIN Tegnestue och det mesta har byggts av ägarna själva.

Hytten är placerad i ett kargt myrlandskap. När växtligheten på tomten togs bort blottlades berget. Det gjorde att stugan kunde sjunka ner och integreras ytterligare med landskapet. För att följa naturen har stugan konstruerats i tre nivåer. Trots att den bara är 60 kvadratmeter stor finns det tack vare nivåerna generösa och tydliga utrymmen för olika funktioner. En liten mezzanin har tack vare detta kunnat skapas längs husets ena gavel.

Strukturen är en klassisk regelkonstruktion med takbalkar av K-bjelker (en klyvd limträbalk med tunnare innerlameller) som håller upp taket. Stugans ytterväggar är klädda med obehandlad sågad gran från ägarnas egen skog. Detaljeringen av fasaden har hållits minimal för att säkerställa att granpanelen grånar så jämnt som möjligt.

w| tyinarchitects.com

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration