Avlägset med enkelt uttryck

Kapell i Poprad, Slovakien av Samuel Netocny

Samuel Netocny har startat något speciellt. Med ett kapell som släpper igenom ljus, ljud och vind har han skapat en plats för känslor och ögonblicket. I ett projekt som introducerar modern arkitektur till platser långt utanför arkitekturens centrum har arkitekt, präst och en representant från den lokala myndigheten mötts. Drömmen är att få fler bland ortsbefolkningen att ge sig ut i naturen. 

Kapellet har byggts i etapper, varje år görs en vandring till platsen. Första vandringen deltog 30 personer och nu senast fler än 300. Vandringen börjar nere i byn och går uppför en bergssida. Stigen slutar med en spiral som invändigt formas av kapellet och saktar ner vandringen. I ett rum format av enbart träpelare möts besökaren bara av det ständigt föränderliga ljuset. 

Bygget av kapellet har trots sitt enkla uttryck utförs med bim-planering och cnc-tillverkning. Kapellet står på betongplintar och täcks av ett tunt svävande transparent tak av glasfiber, ett material som används flitigt i lokal slovakisk arkitektur. Träpelarna är av olika höjd och tillåter att golv- och takbjälkar korsar varandra i olika riktningar för att skapa en stark, öppen struktur.

Läs mer på samuel.netocny.com

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration