Naturliga och varma material i barfotahus

Villa R i Ljungskile, Sverige av Arkitekterna Krook & Tjäder

En privat beställare önskade sig ett barfotahus med varm och taktil känsla. För att få en tyst och intim miljö blev trä ett viktigt material, invändigt med väggar av vitoljad ekfaner på träbaserade skivor monterade på regelstomme, och golv av vitpigmenterad ek, liksom fast inredning av massiv ek. Utvändigt är Villa R klädd med ett vertikalt raster av cederträ, fäst på ett avstånd av 80 millimeter från den bärande stommen. Den 40 millimeter breda läkten är 25 millimeter djup och placerad med 15 millimeter luft emellan.

De är uppsågade från bredare cederplank och därefter handspikade läkt för läkt. Tack vare det har man haft större frihet att bestämma virkets dimensioner och även kunnat ta tillvara på spillvirket. Några fönster har försetts med luckor som skjuts bakom rastret när de inte används. Eftersom luckorna består av horisontel läkt skapas då en moaréeffekt i fasaden. Större delen av panelen är obehandlad och får gråna i sin egen takt. Sittnischer och indragningar har i stället oljats för att behålla sin röda ton.

w| krook.tjader.se

 

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.