Hyllad bokvägg

Bookshelf House i Yokahama, Japan av Shinsuke Fujii Architects

Det sägs att ett hem utan böcker är som en kropp utan själ. I Yokahama har Shinsuke Fujii Architects tagit ordspråket ett steg längre genom att i en privatbostad integrera bokhyllans kropp med böckernas själ. I »The bookshelf house« består ena väggen av en bokhylla som löper från golv till tak och över två våningar. Bokhyllan är integrerad i väggen och utformad av de upp till fyra meter höga bärande väggreglarna, mellan dessa är vertikala hyllplan med motsvarande lutning uppsatta. Tack vare lutningen ska såväl barn som äldre lätt kunna använda hyllorna som trappsteg för att nå den bok de önskar utan att behöva stege. 

På ett lekfullt sätt integrerar arkitekterna bokhyllan med husets struktur. Tanken följer även med till byggnadens utsida, där den sluttande väggen, belägen mellan två bostadshus, skyddar entréerna mot de ösregn som är vanliga i regionen. Arkitekterna lovar också att väggen är jordbävningssäker.

w| fujiia.c.ooco.jp

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.