Lekfullt landmärke

Aqualagon i Marne-la-vallé, Frankrike av Jacques Ferrier Architecture

Sex kilometer söder om Disneyland i Paris har Jacques Ferrier Architecture skapat Aqualagon, en vattenpark med pooler, rutschkanor, vågmaskin och möjlighet att spela vattenpolo. Parken är formad för att smälta in i landskapet och ge intrycket av att ha stigit rakt upp ur vattnet. Naturliga material förstärker den föreställningen. Genom huvudbyggnadens glasfasad är den avancerade pelar-balkstommen av limträ väl synlig. Konstruktionen stöttar de fyra våningsplanen som utvändigt har bundits ihop med en »strandpromenad« och inbjuder besökaren att utforska byggnaden.

Men det är framför allt tornet i mitten av byggnaden som drar till sig blickarna. En luftig och lekfull utformning där trästänger, monterade i en konstruktion av stål, bildar ett repetitivt och fritt format mönster. Gallret är inspirerat av origami och bildar också ett skydd för den spiraltrappa som leder besökaren upp till den översta våningen och ut på terrassen för att beundra utsikten.

Parken är placerad mot väst för att under sommaren dra nytta av svala vindar, likväl för att under vintern slippa de mer kyliga hälsningarna från norr.

Läs mer på jacques-ferrier.com

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration