Mångsidig hytte med kärna

Mylla hytte i Oslo, Norge av Mork Ulnes Architets

Ett amerikanskt par, bosatta i Oslo, ville ha ett fritidshus med närhet till naturen. Arkitekternas utmaning var att skapa en byggnad med tydlig referens till den traditionella, enkla norska »hytten« samtidigt som de 84 kvadratmeterna skulle upplevas som rymliga och innehålla tre sovrum. Hytten, som ligger på en bergs-topp, behövde också anpassas till den kringliggande naturen. 

Resultatet blev en enkel byggnad, utvecklad ur hytten men med en extra twist. I stället för att skapa en rektangulär byggnad valde arkitekterna att utgå från en kärna i mitten, varifrån fyra enheter likt kronbladen på en blomma skapar en multiform och ger två terrasser i olika väderstreck. Utformningen ledde till att det sadeltak som detaljplanen förespråkar här fick ersättas med ett pulpettak. Fasaden är klädd med obehandlad kärnfuru som med hjälp av det norska vädret kommer att anta en grå, vindpinad nyans. Furu är även synligt i en stor del av inredningen, där både väggar och tak är av vitoljad furuplywood.«

Läs mer på morkulnes.com

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.