Skulptur skapar rörelse

Tetraedern i Växjö, Sverige av Gunilla Bandolin

Som ett led i arbetet med folkhälsa satsar allt fler kommuner på att anlägga utegym. Kostnadsfria och alltid öppna för förbipasserande bidrar de till en mer välmående befolkning. Och vad kan människor må bättre av än att träna på ett utegym som är konstruerat av trä och utformat som en skulptur? 

Vid sjön Trummen i Växjö har konstnären Gunilla Bandolin tillsammans med Liljewall Arkitekter på uppdrag av kommunen skapat Tetraedern, ett utegym med geometriska former. Bottenplattan är formad som en liksidig triangel, och konstruktionen av kiselimpregnerat trä inbjuder förbipasserande att träna kroppen genom att klättra, hoppa och lyfta. 

Den som ännu inte känner sig riktigt redo för rörelse kan i stället slå sig ner på de tillhörande bänkarna och njuta av utsikt och natur. Konstruktionen har en höjd på cirka fem meter, vilket gör den till ett landmärke som syns från andra sidan sjön. För att avgränsa gymmet från den närliggande bilvägen har man planterat al runt omkring skulpturen.

w| bandolin.se

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.