Stavkonstruktion skapar unik upplevelse

Museibutik i Doha, Qatar av Koichi Takada Architechts

Den har kallats världens vackraste museibutik, och med sina böljande väggar av europeisk ek är butiken i Qatars nationalmuseum värd ett besök i sig. Inspirerade av en av Qatars grottor, Dahl al Misfir, som är känd för sina mineralformationer har Koichi Takada Architechts här skapat en lika fängslande plats. 

Den 170 kvadratmeter stora ytan ramas in av en design som ska visa såväl landets tradition och historia som dess roll i ökenlandskapet och vägen in i det moderna samhället. Här har naturen förts in i arkitekturen och här ska även besökarna kopplas samman med den.

Väggarna består av 40 000 oljade trästavar som har producerats med hjälp av CNC-teknik i Italien. Ingen stav är den andra exakt lik utan så unik att den bara passar på ett enda ställe i konstruktionen. Bitarna monterades för hand med fingerskarvar, och kanske är det därför som arkitekterna själva beskriver arbetet som att lägga ett gigantiskt tredimensionellt pussel. Varje segment har skruvats mot underliggande rad. Väggsegmenten är också fästa i en bakomliggande stålstomme.

w| koichitakada.com

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration