Kuber binder samman kvarter

Museum i Eskisehir, Turkiet av Kengo Kuma & Associates

För länge sedan fanns en marknad för ved och timmer i den turkiska staden Eskisehir. Namnet på marknaden, Odunpazari, har nu fått ge namn åt det nya museum för samtida konst som invigdes i september och är ortens första av sitt slag. 

Museet ligger som en länk mellan en nyutvecklad stadsdel och en äldre del med traditionella ottomanska byggnader av trä. De är byggda längs slingrande gator, och Kengo Kuma & Associates har skapat en design som reflekterar kvarteren, med små volymer som växer sig större när besökaren närmar sig huvudentrén. Byggnaderna är utformade som kuber, där volymerna binds ihop till en enhet tack vare sitt sammanhållna formspråk. 

Arkitekturen har utgått från ortens historia, med en exteriör som består av liggande limträbalkar av furu som i full längd har kopplats samman med varandra. 

De horisontella balkarna är även en viktig och återkommande del av interiören. Här ramar de in det atrium som fördelar det inkommande, naturliga ljuset över våningsplanen och harmoniserar med golvet av ek.

Läs mer på kkaa.co.jp

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration