Spånfasad med optimalt läge

Fritidshus på Lilla Fjellsholmen, Sverige av Cream arkitekter

En gång i tiden ägdes ön Trälen, mellan Göteborg och Marstrand, av Volvo. Här byggde de en stugby som de anställda kunde nyttja. Men så småningom förföll stugorna och ön såldes. I dag heter den Lilla Fjellsholmen, och här börjar moderna villor växa fram. 

Den klippiga ön och dess situationsplan innebär att husen måste ligga tämligen tätt. En utmaning har därför varit att skapa tomter med en privat känsla och att se till att samtliga bostäder har så fri havsutsikt som möjligt. Med hjälp av ett egenkonstruerat dator­program har arkitekterna kunnat hitta den bästa utsikten och det bästa solläget samt minimera sprängning på ön.

Samtliga fastigheter består av två byggnader, där den mindre fungerar som gäststuga eller bastu, vilket ramar in uteplatsen och skapar lä i den väderutsatta miljön. Fasadernas uttryck varierar, antingen målad träpanel eller klädda med träspån av ceder. Utsikten optimeras tack vare de fönsterklädda gavlarna som skapar en fin kontakt mellan den karga naturen och den ombonade insidan.

Läs mer på creamarkitekter.se

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration