Äggformat konserthus

EMPAC i New York, USA av Grimshaw

EMPAC (EXPERIMENTAL MEDIA and Performing Arts Center) är ett nära 20 000 kvadrat­meter stort kulturcentrum. Hjärnorna bakom byggnaden, arkitektbyrån Grimshaw, har tagit emot ett flertal priser för sin design. Byggnaden förkroppsligar ett antal design- och konstruktionsinnovationer. Bland annat har en baslinje av lugn uppnåtts genom akustisk separation, vilket innebär att ett utrymme mellan väggar och i golv, mellan alla utrymmen, har lämnats öppet. Detta för att förhindra överföring av ljud och vibrationer. För att dämpa vibrationerna ytterligare står delar av empac på fjädrar som byggts in i grunden.

Formen påminner om ett fartyg. Det yttre skrovet är av glas medan det inre, som tycks sväva i ett eget universum innanför glashöljet, är konstruerat av cederplank. Broar leder från foajén in i konserthallen som rymmer 1 200 sittplatser.«

w| grimshaw-architects.com

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.