Vägglöst »dockhus« främjar kreativitet

Hus i Kashiwa i Kashiwa, Japan av Yamazaki Kentaro

TOKYOBASERADE ARKITEKTBYRÅN YAMAZAKI Kentaro har gjort sig känd för sina »ofärdiga hus« av trä i staden Kashiwa. Konceptbostaden är skapad för att lämna så mycket utrymme som möjligt för de boendes egen kreativitet. Från utsidan liknar byggnaden fyra skolådor som ställts i en cirkel, sammanfogade kant mot kant.

Interiört påminner hemmet om ett dockhus eftersom det inte finns några väggar mellan rummen. Trästommen är fullt synlig och väggarna av plywood har lämnats obehandlade. Varje »skolåda« är uppdelad i två våningsplan. På bottenvåningen finns kök, sovrum, toalett, dusch och kontor. På övervåningen ges inga indikationer på vad rummen ska användas till, ytorna har avsiktligt lämnats helt avskalade. Den stora öppna ytan i strukturens mitt fungerar som navet i bostaden, här är takhöjden maximal och härifrån erbjuds insyn i husets samtliga rum.«

w| ykdw.org/en/

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.