Leende som bär

The Smile i London, Storbritannien av Alison Brooks

Den som besöker London Design Festival i slutet av september kommer att mötas av ett 34 meter brett leende  – tillverkat i amerikanskt tulpanträ, en lövträdart. The Smile, som paviljongen kallas, är designad av arkitekten Alisson Brooks och ska visa publiken vad kl-trä förmår. Bakom konstruktionen står design- och ingenjörsföretaget Arup, medan kl-träelementen levererats av det tyska företaget Züblin. Med en längd av 14 meter är KL-träelementen de största elementen av lövträ som någonsin har tillverkats. Byggnaden består av 12 träelement som sitter ihop med 2 000 skruvar. 

Ljusinsläpp finns i de öppna ändarna samt i ett antal hål i sidorna. Hålen har placerats där påfrestningarna på träelementen är som minst. I mitten är den förankrad i en trävagga som i sin tur hålls på plats av ett betongfundament – men ändarna kragar ut fritt helt genom KL-träets egen bärkraft.«

w| alisonbrooksarchitects.com, londondesignfestival.com

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.