Ny höjdare med KL-trä

80 våningar i London, Storbritannien av PLP Architecture

Träarkitekturen växer sig allt högre – i alla fall på arkitekternas CAD-skärmar. Ett av de senare förslagen är en 80 våningar hög skyskrapa, signerad PLP Architecture i London. Tanken är att skyskrapan ska stå i Barbican, centrala London. Forskare från Cambridge Department of Architecture har också deltagit i processen medan konstruktörsfirman Smith and Wallwork står för de bärande delarna. 

Här i Sverige är de kända för den prisbelönta Herrestaskolan i Barkarby – läs mer om den i Trä #2 2016. Liksom i Herrestaskolan är det en blandning av limträ och KL-trä som ska möjliggöra denna mastodontskrapa på 300 meter. Om den någonsin byggs blir den Londons näst högsta byggnad. Materialdimensionerna imponerar: Limträpelarna mäter 2,5 meter i kvadrat och mellan dem monteras KL-träelement med en tjocklek av 1,75 meter. Trots dimensionerna räknar upphovspersonerna med att byggnaden bara kommer att väga en fjärdedel av en motsvarande konstruktion i betong och stål.«

w| smithandwallwork.com, plparchitecture.comwww.arct.cam.ac.uk

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.