Täckt park mitt i stan

Sankt Eriksparken i Stockholm, Sverige av Utopia Arkitekter

Det byggs många nya bostäder men hur behandlar vi ytorna mellan husen, våra publika platser? Utvecklas de i takt med städerna? Utopia har skapat en serie med förslag för Stockholms utveckling. 

Det första förslaget handlar om att täcka Sankt Eriksplan med en inomhuspark. En publik plats för lek, umgänge, kontemplation och kulturupplevelser. Tanken är dessutom att den ska vara icke-kommersiell.

Inomhusparken är tänkt som en välvd limträkonstruktion klädd med välvt glas. Sex ellipsoidlika volymer av varierande storlek bildar tillsammans parken. Smala limträbalkar bär upp fasader som upplevs helt transparenta och som dessutom synliggör de bågformade limträelementen som bär upp konstruktionen. Transparensen gör dessutom att den 23 meter höga byggnaden inte konkurrerar med kringliggande byggnation.

Läs mer på utopia.se

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.