Fantasi och innovation skapar praktisk funktion

Hello Wood i Csóromfölde, Ungern av Hello Wood

Under den årliga festivalen Hello Wood får arkitekturstudenter från hela världen möjlighet att arbeta praktiskt och experimentellt med trä som material. Årets tema »Stugfeber« utforskade hur man kan bygga funktionellt i liten skala.

På den grönskande ungerska landsbygden ligger den lilla byn Csóromfölde. Där har Hello Wood arrangerats i åtta av de nio år som festivalen ägt rum. Från början handlade projektet främst om att ge ungerska arkitektur- och designstudenter möjlighet att lämna den teoretiska skolmiljön och prova sina färdigheter i praktiken. Men i takt med växande intresse har festivalen fått en alltmer global prägel och lockar nu studenter från hela världen. Årets tema »Stugfeber« var ett sätt att plocka upp en populär trend som både bygger på en längtan tillbaka till naturen och behovet av att kunna bygga bostäder i liten skala som människor har råd med.

– Till skillnad från tidigare år har vi också satsat på något mer bestående. Planen är att de studenter som kommer till oss nästa år ska kunna bo i de här stugorna, berättar Orsi Janota, utbildningsansvarig för Hello Wood.

Stugprojekten har letts av olika arkitektbyråer som utsetts genom en arkitekttävling. Juryn bestod av arkitekter från samarbetspartnern Kengo Kuma & Associates, Raumlabor, PUP Architects och forskningslabbet IRA-C.

– Tidigare år har en stor del av designen och funktionen skapats på plats. Men eftersom årets tema var mer komplext och vi bara hade en vecka på oss att få allt färdigt krävdes mer förberedelser än vanligt. Trots det har det ändå funnits stort utrymme att arbeta experimentellt och att anpassa stugorna utifrån det omgivande landskapet och studenternas idéer, säger Orsi Janota.

Ett exempel på det var »Den vertikala stugan« som skapades under ledning av H3T Architekti från Prag och där en stor del av detaljerna designades på plats. Genom att sätta hjul på den två ton tunga och närmare åtta meter höga stugan gjorde man den mobil. Hjulen sattes dock inte undertill, utan på ena väggen, vilket innebär att den måste tippas i liggande läge för att kunna flyttas. För att kunna lösa förflyttningen rent praktiskt krävs därför att möblerna förankras i golvet – som under själva flytten förvandlas till en vägg.

– Än så länge är inte allt färdigt och det går inte att bo där än. Men vi gillar att ha den här balansen mellan det som är väldigt professionellt och genomtänkt och det som är lekfullt och fritt, säger Orsi Janota.

Hennes eget favoritprojekt i år var AU Workshop och Martin Lows ullstuga med en trästomme helt klädd i ull, både utvändigt som fasad och invändigt som isolering. Genom att använda två decimetertjocka lager ull med en lika tjock luftspalt däremellan skyddas stugans hjärta från inträngande fukt och insekter, även om de lyckas ta sig igenom det yttre lagret. Den kontemplativa stugan är utformad för endast en person, som antingen kan befinna sig i sittande eller liggande läge. Inspirationen är hämtad från de tänkta positionerna mellan en psykiater och dennes patient, där man kan välja om man vill vara den som ställer frågorna eller svarar på dem.

– Eftersom den här stugan var så liten gav den verkligen utrymme att fokusera på detaljerna, som hur handtaget är utformat, berättar Orsi Janota.

Till de andra stugorna har man i första hand arbetat med furu som material, men också en del plywood och prefabricerade Fundermax-paneler (en hård träfiberskiva). Studenterna har också fått möjlighet att arbeta med en ny mineralullsisolering som är helt återvinningsbar från Lafarge Holcim Group, en av de största cementtillverkarna i världen, som ett test innan den når ut på marknaden. 

– Vårt projekt har fått oerhört mycket uppmärksamhet. Det har bidragit till att göra det mycket mer populärt att jobba med trä som material här i Ungern som annars saknat en riktigt stark trätradition, säger Orsi Janota. 

Text Sara Bergqvist

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration