Lekfullt med olika material

Integrerad skola i Mahlsdorf, Tyskland av NKBAK

En skola ska ha både en bra lärmiljö och ett visst mått av lekfullhet för att eleverna ska trivas, att skapa välbefinnande är viktigt. Den tyska mellanstadieskolan är ett exempel på hur det kan se ut. Utvändigt möts eleverna av en diskret byggnad med plåt-fasad, men tack vare de stora fönstren kanske de ändå får en liten föraning om vad som väntar innanför entrén. Här är KL-trä det dominerande materialet, kompletterat med både björkpanel och OSB-skivor. Det tre våningar höga trapphuset har exponerat KL-trä och leder till ljusa, breda korridorer för att skapa luftiga utrymmen och minska trängsel under rasterna. I direkt anslutning till korridorerna finns mindre uppehållsrum, där eleverna kan arbeta självständigt eller bara umgås, alla målade i glada, starka färger men tillräckligt tunt så att träets kvistar fortfarande syns. 

Skolans konstruktion bygger på ett modulsystem, där varje modul är av KL-trä och mäter 2,86 meter. Modulerna prefab-ricerades till 90 procent och monterades sedan på plats, vilket gjorde att bygget gick snabbt att slutföra.

Läs mer på nkbak.de

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.