»Visa respekt för och utmana omgivningen«

Trä möter Todd Saunders

Den norgebaserade arkitekten Todd Saunders har vid flera tillfällen rankats som en av världens främsta arkitekter. Kännetecknande för hans verk är materialet.

– När jag tittar tillbaka på allt jag gjort under min karriär så är 80 procent byggt av trä.

Vad uppskattar du med materialet?
– Trä är ett förlåtande material och fungerar väl med hur jag tänker och fungerar. Det är lätt att skapa intressanta former av trä samt lätt att förändra efter hand. Miljöfördelarna är också många, jag använder alltid lokalt virke i den mån det går.  

Du har pågående projekt i flera olika länder, bland annat Grekland, Marocko, Turkiet och Kanada. Hur ser man på trä som konstruktionsmaterial där? 
– Kanadensare liksom skandinaver älskar trä och det finns en lång tradition av att använda materialet. I länder där traditionen inte finns, till exempel i Grekland, är de också positiva till att bygga i trä. De behandlar trä som ett exotiskt och lyxigt material. 

Vilken är en arkitekts viktigaste uppgift?
– Att skapa tydlig, stark och enkel arkitektur. Samt att både utmana och visa respekt för omgivningen. Så skulle jag även beskriva mina verk. 

Du listas som en av världens främsta arkitekter!
– Det är en fin komplimang, men jag är verkligen jordnära och försöker bara att arbeta hårt och fokusera på att göra det bästa av varje nytt projekt. Det skulle vara roligare att vara en av världens främsta freestyle skidåkare, vilket är min favorithobby.

Hur finner du inspiration?
– Genom att vandra i fjällen, där har jag

tid att tänka.

Personligheter som trä har mött

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration