Om tre år bygger vi trähus med sexton våningar

Trä möter Stefan Lindbäck

Piteåbaserade Lindbäcks Bygg firar 90 år i år. De har utvecklats från att vara det lokala företaget som renoverar kyrkor och bygger hus till att bli ledande inom industriellt förproducerade flerbostadshus i trä.

– Att Sverige anslöt sig till EU 1994 var en milstolpe för oss. Då började vi utveckla tekniska plattformar för trähus som var högre än två våningar. Ganska snart blev det vår nisch, berättar Stefan Lindbäck, vd för Lindbäcks Bygg.

Han vet vad som behövs för att inspirera fler arkitekter att välja trä för flervåningshus.

– Vi behöver visa att trä är flexibelt som byggmaterial, men det krävs att våra kunder kan fatta viktiga beslut i ett tidigt skede och sedan hålla fast vid dem. Han förklarar:

– Våra byggsystem går att variera i all oändlighet, men när man väl bestämt sig för hur huset ska se ut så förproduceras allt och sen är det svårt att ändra i planlösningen. De som väl börjat använda sig av våra lösningar ser många fördelar med det, säger Stefan Lindbäck som också avslöjar en nyhet.

Företaget öppnar ytterligare en fabrik i Piteå med dubbelt så stor kapacitet som den nuvarande, vilket skapar 150 arbetstillfällen.

– Vi kommer att producera delvis olika byggsystem på de två produktionsenheterna, vilket gör att vi kan lära oss av varandra. År 2017 kommer vi kunna bygga 16-våningshus i trä. Vi har länge önskat oss tuffare konkurrens, det finns för få företag inom vår nisch. Att vi själva snart har två fabriker är ett sätt för oss att komma på nya lösningar och innovationer.

Personligheter som trä har mött

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration