»För att designa trä­byggnader så måste du vara intresserad av träd.«

Trä möter Reinhard Kropf

Reinhard Kropf åkte från Österrike till Norge i början av 90-talet för att studera för Sverre Fehn på AHO Oslo. Under studierna träffade han Siv Helene Stangeland. De blev ett par och tillsammans startade de Helen & Hard, vars första projekt var omvandlingen av några gamla timmerbyggnader i Stavanger. Sedan dess har de varit förälskade i trä.

Beskriv Helen & Hards bakgrund!

– Helen & Hard grundades 1996 i Stavanger, på Norges västkust, av Siv Helene Stangeland och Reinhard Kropf. I dag har firman 25 entusiastiska medarbetare från tio länder, fördelade på kontoren i Oslo och Stavanger. Vi designar i olika skalor och omfattning, med stor variation i projekten. Vi strävar efter att kreativt involvera oss med hållbarhet, inte enbart i formgivningen av rummen utan även i hur vi uppfattar och organiserar designprocessen. Vårt mål är att förflytta oss från ett rent tekniskt och antropocentriskt synsätt (förhållningssätt där människan sätts i alltings centrum, reds. anm.) och i stället låta projektet utvecklas i förhållande till sitt fysiska, sociala, kulturella och ekonomiska sammanhang.

Ni formger mycket med trä, hur kommer det sig?

– Vårt första projekt var transformationen av bevarade timmerhus i Stavangers historiska centrum. Där lärde vi oss väldigt mycket om timmerkonstruktioner och förälskade oss i materialet. Trä är ett av de mest miljövänliga materialen, det lagrar koldioxid, kan återvinnas och har en positiv påverkan på vår hälsa och vårt välmående. Därutöver har det en rik historia i Skandinavien och en fantastisk estetisk och strukturell kvalitet.

Hur förhåller ni er till trä i kombination med andra material?

– När vi formger arkitektur så försöker vi fläta samman alla aspekter, material och delar av en byggnad till en ny helhet. Alla träbyggnader har delar i andra material, till exempel grunden, teknisk infrastruktur eller fönstren. I biblioteket i Vennesla eller paviljongen till Shanghai-expot försökte vi uppfinna nya hybridstrukturer genom att kombinera olika material med olika delar av byggnaden.

Vad är er åsikt om hybridstrukturer?

– Framtiden ser strålande ut för dem, och den senaste tidens utveckling inom området är väldigt intressant. Trots det anser vi att det är viktigt att överväga hur miljömässigt sunt det är med hybridkonstruktioner. Man måste ta i beaktande om hybrid- eller kompositmaterial kan återvinnas och plockas isär i dess olika delar.

Ofta verkar det som om ni skulpterar med trä, berätta mer!

– Trä har väldigt goda inneboende kvaliteter som vi gillar att utveckla och experimentera med. För att designa träbyggnader så måste du vara intresserad av träd. Det går att få mycket inspiration från träd, till exempel hur fogar är lösta. CNC-teknik har skapat nya möjligheter för att tillverka och skulptera i trä.

Hur skapar ni ett bra samarbete mellan arkitekter och ingenjörer?

– Vi involverar ingenjörer och konsulter tidigt i designfasen. Dessutom strävar vi efter att ha ett kontinuerligt kreativt och givande samarbete genom hela designfasen.

Vilka projekt är ni extra stolta över och varför?

– Biblioteket i Vennesla och I-park i Stavanger. De har båda en poetisk och vacker konstruktion som består av många delar, som den tekniska infrastrukturen och inredningen.

Hur hanterar ni kombinationen av arbete och privatliv?

– Det finns ingen tydlig gräns mellan de två. Vi har en stuga vid havet där vi kan slappna av och minska stressen.

Intervju David Valldeby

Personligheter som trä har mött

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration