Häng med i tiden!

Krönika av Karolina Keyzer,

FÅRÖ En våg av tillfällig arkitektur och temporära strukturer sveper över världen. Vi ser det överallt. I vår pågående pop up-kultur med ständigt flödande kommunikationer erbjuder den tillfälliga arkitekturen snabba reaktioner på vår otåligt uppkopplade civilisation. Vilket är precis vad Stockholm behöver!

Tillfällig arkitektur är ett kul sätt att våga släppa förutfattade meningar om hur det borde vara, vad som passar in och vad som egentligen är användbart, snyggt eller fult. Tänk om stadens alla tillfälliga byggnader var resultat av effektiva arkitekttävlingar med garanterat utförande vid vinst. Och om alla tillfälliga skol- och förskole­paviljonger var ritade av de bästa arkitekterna och landskapsarkitekterna tillsammans med pedagoger och barn.

Tillfällig arkitektur och temporära strukturer kan vara en katalysator som förändrar en hel stad. I New York förvandlades Times Square helt tillfälligt till torg och allmän plats, helt utan bilfokus, med hjälp av stolar och målad asfalt. I Japan löser arkitekten Shigeru Ban problem efter jordbävningskatastrofer med underbara temporära strukturer i trä och papper. Arkitekt­gruppen Raumlabor gäckar Berlin med sina pågående urbana experiment. I Köpenhamn arbetar man aktivt med tillfälliga stadsrum som urban taktik. London serverar årets paviljong vid Serpentine Gallery, ritad av arkitekterna Hertzog och de Meuron tillsammans med den kinesiske konstnären Ai Weiwei, helt vid sidan av de enorma pop-up-installationerna för OS.

Om arkitektur är stark och varaktig – är tillfällig arkitektur fri, lätt och flyktig. Tillfällig arkitektur kan flyta mellan tyngd och lätthet, mellan lek och allvar och ger oändliga möjligheter att pröva sådant som inte gjorts förut.

I Stockholm kan vi utforska hur tillfälliga stadsrum, parker eller flyttbara stadsodlingar aktiverar och påverkar vår stad. Här finns möjlighet att gemensamt arbeta med oprövade lösningar i det offentliga rummet. Används den tillfälliga arkitekturen som en strategisk metod för stadsplanering så kan fler lösningar testas samtidigt, vilket kan fördjupa diskussionen om stadsplanering och bidra till gemensam kunskap.
Stockholm står inför stora förändringar.

Låt oss hänga med i tiden, dra nytta av den nya kunskap som tillfällig arkitektur erbjuder och göra Stockholm till ett laboratorium för fram­tidens arkitektur och stadsutveckling!

Läs de senaste krönikorna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration