Biobaserat samhälle

Krönika av Henrik Teleman

VIRSERUM, SVERIGE Jag hade glömt det, men min första hockeyklubba var i trä. Missförstå mig rätt, vi pratar hockeyklubba, men vi pratar inte is. Jag är uppvuxen i Skåne. Vi spelade landhockey. Bladet virades med isolerband, detta magiskt manliga material som vulkade. Nästa gång hade klubban ett blad i plast eller var det glasfiber?

Vänta var den första hockeyklubban i trä? Nej, den var gjord i ask. Om jordens nio miljarder invånare 2050 ska leva som vi i Sverige gör idag, måste kolinnehållet i varje bnp-dollar minska 130 gånger. Och alla landvinningar som görs idag när vi faktiskt försöker göra något, äts redan upp av ökad konsumtion och allt längre semesterresor. Det biobaserade samhället innebär ett systemskifte. Biomassan räcker inte till för att ersätta det fossila slöseriet vad gäller råvaror och energi. Vi kommer inte att shoppa oss blodiga i framtiden.

Vi har alltså redan varit i det biobaserade samhället oavsett om vi pratar byggnation, fordon, energi eller fibrer. I mitt hus från 1895 är restimret sågat och alltså ett resultat av ett begynnande industrisamhälle. Men sammantaget är det inte många plåtbitar i det. I en modern fabrik idag hade hela huset kunnat fräsas ut på några timmar. Rätt träslag till rätt funktion. cad och cnc är fantastiska grejer.

Jag tror att det biobaserade samhället är low-tech/high-tech. Hög teknologi, hög precision, korta transporter – naturen gör jobbet. Nano­fiber och lerklining. Trä ska inte vara ett ingenjörsmässigt material, utan ett intelligent material på samma sätt som odlad mänsklig vävnad.

Just för att steget är så stort, är bilden av det biobaserade samhället så vag. Men utan vision – ingen politisk väg, utan bild ingen bas för forskningsidéer. För om det biobaserade samhället är ett annat samhälle, så handlar det inte om att ersätta produkter, utan att skapa andra. Vi måste visualisera det biobaserade samhället. För industrin handlar det om att gå från att producera virke, pappersmassa och papper, till att visualisera ett nytt sätt att leva.

I och med trä 2013 tar Virserums Konsthall ett första litet steg för att visualisera det biobaserade samhället. Nästa är att skapa en plattform där naturvetenskap och teknik, samhällsvetenskap och psykologi möter design, arkitektur, konst och kommunikation. Vill DU vara med, är du välkommen! Nån måste göra jobbet.

Läs de senaste krönikorna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration